Gerritschinkel.nl Columns & meer

19jul/200

Anthony Geraci – Daydreams in blue

Anthony Geraci (1954, New Haven, Connecticut) raakt op zijn 4e al in de ban van de piano. Zijn ouders kopen een Kimball Grand Piano voor de jonge Anthony en zijn moeder zorgt er voor dat hij pianoles krijgt aan The Neighborhood School of Music.

Geraci is tegenwoordig een veteraan in de Amerikaanse muziekscene en heeft in de loop der jaren met heel veel bluesartiesten gespeeld, zoals Muddy Waters, Big Joe Turner, J.B. Hutto, Otis Rush, Jimmy Rogers, Big Mama Thornton, BB King, Buddy Guy, Van Morrison, J. Geils, Hubert Sumlin, Steve Miller en Chuck Berry. Hij speelde ook mee op meer dan 50 albums van bluesgrootheden als Big Walter Horton, Carey Bell, Odetta, Charlie Musselwhite, Lazy Lester, Snooky Prior en John Brim.

Anthony Geraci is een origineel lid van Sugar Ray and the Bluetones en van Ronnie Earl and The Broadcasters. In 2008 werd hij genomineerd voor twee W.C. Handy Awards. Voor zijn album Fifty shades of blue uit 2016 kreeg hij drie nominaties (Album of the Year, Traditional Album of the Year en Song of the Year voor het titelnummer). Hij werd in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 genomineerd voor de prestigieuze Pinetop Perkins Piano Player of the Year Award.

Zeer recent verscheen Geraci’s nieuwe album Daydreams in blue, een album met tien nieuwe eigen composities en twee covers. Het flonkerende pianospel van Geraci is meteen te horen in de shuffle Love changes everything, naast de blazers en een spetterende gitaarsolo van ‘Monster’ Mike Welch. Welch is ook te horen in Tomorrow may never come. Schitterende soul in de New Orleans sferen met ook een hoofdrol voor de fantastische blazerssectie. In de fraaie soulblues No one hears my prayers neemt Walter Trout een scheurende gitaarsolo voor zijn rekening. Het Latin achtige Daydreams of a broken fool is vooral al mooi door het wonderschone lyrische piano-intro. Pure blues is daarna Mister, met een huilende mondharp en een barrelhouse piano. In de ruige jaren 50 rocker Tutti frutti bootie neemt Geraci zelf de leadvocals voor zijn rekening. Voetjes van de vloer met gitaar, piano en blazers. Het door Billy Eckstine en Earl Hines geschreven Jelly Jelly is een jazzy slowblues. De tweede cover is Dead man’s shoes, geschreven door Dennis Brennan, Troy Gonyea en Peter Wolf (J. Geils Band). Het nummer, met een slepende mondharp, evalueert van ingetogen naar fel en terug. In de jazzy shuffle Hard to say I love you excelleert naast pianist Geraci drummer Jeff Armstrong. Het briljante pianospel van Geraci brengt in Living in the shadows of the blues de New Orleans sferen weer terug. Crazy blues-Mississippi woman is een midtempo blues met gitaarlicks van Mike Welch. Het slotnummer, Ode to Todd, Ella and Mike Ledbetter, is een waardig zeer kort piano-eerbetoon.

Conclusie: Op Daydreams in blue laat Anthony Geraci weer horen wat een fantastische pianist hij is. Met zijn voortreffelijke begeleiders heeft hij opnieuw een geweldig album afgeleverd.

Tracks:

  1. Love changes everything
  2. Tomorrow may never come
  3. No one hears my prayers
  4. Daydreams of a broken fool
  5. Mister
  6. Tutti frutti booty
  7. Jelly Jelly
  8. Dead man’s shoes
  9. Hard to say I love you
  10. Living in het shadows of the blues
  11. Crazy Blues-Mississippi woman
  12. Ode to Todd, Ella and Mike Ledbetter

Line up:

  • Anthony Geraci – piano, Hammond-B 3, zang
  • Dennis Brennan – lead vocals, mondharmonica
  • Michael ‘Mudcat’ Ward – bas
  • Jeff Armstrong – drums
  • Troy Gonyea – gitaar
  • ‘Monster’ Mike Welch – gitaar
  • Walter Trout – gitaar
  • Peter Ward – ritmegitaar
  • Scott Arruda – trompet
  • Mark Early – saxofoon

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.