Gerritschinkel.nl Columns & meer

16jul/200

Neil Young – Homegrown

Het op 19 juni jl. uitgebrachte 40e soloalbum van Neil Young (12 november 1945, Toronto, Canada), bevat opnamen die tussen juni 1974 en januari 1975 zijn opgenomen. Young had dit album, Homegrown, in 1975 op de markt willen brengen, maar zag daar van af. Reden was dat hij die songs had geschreven in een tijd waarin zijn huwelijk met Carrie Snodgress op de klippen liep en hij het materiaal te pijnlijk vond. In plaats van het geplande Homegrown werd in 1975 zijn album Tonight’s the night uitgebracht.

De twaalf, veelal korte, nummers van Homegrown zijn niet allemaal onbekende nummers. Meerdere nummers zijn al eerder verschenen op albums van Neil Young en hij heeft ze ook meerdere keren live gespeeld, al dan niet met Crazy Horse.

Op de typische Young ballads Seperate ways en Try, met ingetogen droog drumwerk van Levon Helm, speelt Ben Keith fraai pedal steel en in Try  horen we Emmylou Harris in de backing vocals. Mexico is een heel kort nummer van ruim 1 ½ minuut met alleen piano en zang. Het mooie basspel van Tim Drummond horen we in Love is a rose, naast de mondharp, de gitaar en zang van Young. In het titelnummer Homegrown, een soort eerbetoon aan hennep, verschijnt Ben Keith met zijn slide ten tonele. Florida is een merkwaardig gesproken song met ‘begeleiding’ van Young en Keith die met natte vingers rond de rand van een wijnglas wrijven. Na het korte ingetogen Kansas met alleen zang, akoestische gitaar en mondharp duiken we de blues in met het broeierige We don’t smoke it no more. Mondharp, lapsteel, bas en vocals van Drummond en backing vocals van Sandy Mazzeo. White line is weer zo’n typisch Neil Young nummer met fraaie gitaarlicks van Robbie Robertson. Vacancy is lekker stevig waarna het weer heel traag wordt in Little wing. Het slotnummer Star of Bethlehem is wat mij betreft het prijsnummer. Een mooie ballad, akoestische gitaar, mondharp, dobro en fraaie backing vocals van Emmylou Harris.

Conclusie: We hebben er even op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. Homegrown is gewoon een goed  en vertrouwd Neil Young album.

Tracks:

  1. Seperate ways
  2. Try
  3. Mexico
  4. Love is a rose
  5. Homegrown
  6. Florida
  7. Kansas
  8. We don’t smoke it no more
  9. White line
  10. Vacancy
  11. Little wing
  12. Star of Betlehem

Line up:

  • Neil Young – zang, gitaar, mondharmonica, piano (track 2,3)
  • Ben Keith – pedal steel (track 1,2), lap slide gitaar (track 5,8,10), dobro (track 12), piano, zang (track 2,8,10,12)
  • Tim Drummond – bas (track 1,2,4,5,8,10,12), zang (track 8,10)
  • Levon Helm – drums (track 1,2)
  • Karl T. Himmel – drums (track 5,8,10,12)
  • Robbie Robertson – gitaar (track 9)
  • Emmylou Harris – backing vocals (track 2,12)
  • Sandy Mazzeo – backing vocals (track 8)
  • Stan Szelest – piano (track 8), wurlitzer (track 10)

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.