Gerritschinkel.nl Columns & meer

6jul/200

Nederlandse klimgeiten

Als we niet geconfronteerd waren met het coronavirus hadden we nu midden in het EK voetbal gezeten en de eerste week van de Ronde van Frankrijk achter de kiezen. Maar helaas,  het EK voetbal is verschoven naar 2021 en ook de Ronde van Frankrijk is verplaatst.

Om al een beetje in de tourstemming te komen keek ik zondag naar Studio Sport. Prachtige soms gruizige beelden. Helmen zijn nergens te bekennen. Theofiel Middelkamp die in 1936 als eerste Nederlander een touretappe wint. Jan Nolten die in 1952 100 meter voor de finish wordt ingehaald door de befaamde Fausto Coppi. Gele truidrager Wim van Est die in 1951 in de 13e etappe (!) in een ravijn rijdt. Maar de Pontiac van IJzeren Willem loopt nog. De schokkende laatste beelden van Tom Simpson op 13 juli 1967 op de flanken van de Mont Ventoux. De victorie van Jan Janssen in 1968, nog net voor het tijdperk van De Kannibaal aanbreekt. De Kannibaal, de grootste Belgische wielrenner allertijden. Ongelofelijk dat ze iemand als André Hazes jr. aan tafel uitnodigen, iemand die nog nooit van Eddy Merckx heeft gehoord. Maar ja, er worden tegenwoordig wel meer zogenaamde kenners bij talkshows uitgenodigd.

Centraal in de uitzending stonden de Nederlandse klimgeiten in de Ronde van Frankrijk. De historische overwinningen in de jaren ’70 en ’80 op de Alpe d’Huez van Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. De door Mart Smeets luid bejubelde zege van Michael Boogerd op La Plagne in 2002. Later bleek er een behoorlijke smet aan te kleven. Tom Dumoulin die in 2018 een heuvelachtige tijdrit met 1 seconde verschil wint van  Chris Froome. Prachtig!

En nu hopen dat het circus op 29 augustus echt van start gaat.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.