Gerritschinkel.nl Columns & meer

5jun/200

Belfast Gypsies – Them Belfast Gypsies

De Noord-Ierse band Them wordt opgericht in 1961/1962. Het succes van Them neemt vooral toe als zanger-saxofonist-mondharmonicaspeler Van Morrison tot de band toetreedt. De grootste successen heeft de band in de jaren 1964 – 1966. Met Gloria scoort Them in 1964 hun grootste hit. Andere bekende hits zijn Here comes the night en Mystic eyes.

Maar het is al snel een komen en gaan van bandleden. Gitarist en oprichter Billy Harrison verlaat Them in 1965 en in 1966 houdt Van Morrison het ook voor gezien en begint een succesvolle solocarrière. Bassist Alan Henderson blijft Them trouw, Kenney McDowell wordt de nieuwe zanger, maar het succes in Europa blijft uit en de band vertrekt teleurgesteld naar de Verenigde Staten, waar ze wel enig succes hebben met meer psychedelische muziek.

Intussen presenteren de broers Pat en Jackie MacAuley in Belfast een ‘nieuwe Them’, onder de naam Belfast Gypsies. Deze band blijft wel trouw aan de ‘oude Them sound’, maar succes blijft uit. in 1967 verschijnt het album Them Belfast Gypsies. Dit album wordt in eerste instantie alleen in Nederland en Zweden uitgebracht, maar later ook in andere landen. Het album wordt in mei en juni 1966 tijdens vier sessies opgenomen in Londen en Kopenhagen o.l.v. de dan in London woonachtige Amerikaanse producer Kim Fowley.

Op 22 mei jl. werd Them Belfast Gypsies opnieuw uitgebracht, met bonustracks, zeldzame foto’s, diverse memorabilia en een groot essay over de band.

De twaalf oorspronkelijke nummers op het album ademen duidelijk de ‘oude Them sound’. Ruige R&B, de stem van Jacky McAuly, die soms verrassend die van Van Morrison benadert. De songs variëren van snelle garage(blues)rockers (Midnight train) tot  bluesballads (The crazy world inside me, Portland town, Suicide song) en instrumentals (Aria of the fallen angels). De invloed van Kim Fowley is duidelijk te horen in freaky nummers als People let’s freak out en Secret police. Covers zijn er van Bob Dylan (een snelle versie van It’s all over now baby blue), John Lee Hooker (Boom boom, met een orgeltje dat aan The Animals doet denken) en Donovan (Hey gyp, met de Bo Diddley sound en mondharp). De ballad The last will and testament is ‘gewoon’ St. James infirmary.

Er staan negen bonustracks op het album. Gloria’s dream (vertoont zeer grote gelijkenis met de Them hit Gloria) en Secret police en People let’s freak out zijn in 1966 op single uitgebracht. Verder twee demo’s, Bob Dylan’s It’s all over now baby blue en I want you, een razendsnelle garagerocker van The Graham Bond Organisation. Vier nummers verschenen in een andere mix in 1967 op een Franse ep, waaronder de gruizige instrumental The gorilla, waarvan de datum van opname niet bekend is.

Conclusie: Het album Them Belfast gypsies bevat rauwe R&B in de traditie van de oorspronkelijke Them. Maar ik mis de diepgang en de intensiteit van Van Morrison.

Tracks:

  1. Gloria’s dream
  2. The crazy world inside me
  3. Midnight train
  4. Aria of the fallen angels
  5. It’s all over now baby blue
  6. People let’s freak out
  7. Boom boom
  8. The last will and testament
  9. Portland town
  10. Hey gyp (dig the slowness)
  11. Suicide song
  12. Secret police

Bonustracks:

  1. Gloria’s dream (single mix)
  2. Secret police (single mix)
  3. People let’s freak out (single mix)
  4. I want you (demo)
  5. It’s all over now baby blue (demo)
  6. Portland town (French ep mix)
  7. It’s all over now (French ep mix)
  8. Midnight train (French ep mix)
  9. The gorilla (French ep mix)

Line up:

  • Jacky McAuley – zang, orgel, mondharmonica
  • Pat J. McAuley – drums
  • Ken McLeod – gitaar
  • Mark Scott – bas

 

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.