Gerritschinkel.nl Columns & meer

12mrt/180

De coolste baan van Nederland

De nostalgie sloeg ongenadig toe het afgelopen weekend. De schaatsliefhebbers die begin maart toch nog massaal het natuurijs bestormden waren nu in groten getale afgereisd naar Amsterdam. Het oude Olympisch Stadion was omgetoverd in een groot ijspaleis waar de schaatscracks streden om de wereldtitels. Meer dan vijftig duizend fans wentelden zich vergenoegd in nostalgie. Voormalige grootheden als Johan Olaf Koss, Eric Flaim, Gianni Romme, Chad Hedrick, Paulien van Deutekom, Leo Visser en Hein Vergeer dineerden in het Rijksmuseum onder het toeziend oog van Rembrandt voor zijn meesterwerk De Nachtwacht. Het befaamde duo Ard en Keesie zat gebroederlijk naast elkaar op de tribune te genieten.

Mijn gedachten gingen terug naar het EK van 1971. Thialf in Heerenveen was toen nog onoverdekt. En net als dit weekend regende het pijpenstelen. Ook ik zat toen, weggedoken onder plastic met een kop erwtensoep, gespannen te kijken naar de schaatskanonnen. Ik was toen getuige van een van de meest historische foute wissels. Later zou Sven Kramer ook zo’n blunder maken, maar in 1971 was het Jan Bols die vergat te wisselen en werd gediskwalificeerd.

Topschaatsen op onoverdekte banen. Sommigen moeten er niets van weten en spreken van ongelijke meteorologische omstandigheden. Dat klopt, maar het overgrote deel van de deelnemers en zeker de toeschouwers hadden een onvergetelijk weekend. Met een Japanse winnares, een ontroostbare Noor die het huzarenstukje van zijn landgenoot Dag Fornaess van 1971 niet kon herhalen en een onverwachte jonge winnaar uit Lekkerkerk. De Haastrechters Leo Visser en Hein Vergeer kregen met Patrick Roest hun opvolger. De gemeente Krimpenerwaard is wat dat betreft een bron van schaatstalent. Voor zijn Goudse fans was het alleen jammer dat Ted-Jan Bloemen geen potjes kon breken.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.