Gerritschinkel.nl Columns & meer

2nov/160

Memphis rock and soul – Melissa Etheridge

Rockzangeres Melissa Etheridge wordt geboren op 29 mei 1961 in Leavenworth, Kansas. Zij is sinds 1988 actief in de muziekscene en in dat jaar komt ook haar eerste album Melissa Etheridge uit. In Nederland heeft zij in 1988 een hit met haar debuutsingle Bring me some water en in 1989 met haar 2e single Like the way I do. Dit laatste nummer wordt in 2007 bekroond met een Oscar voor originele song in de film ‘An inconvenient truth’. In 2001 krijgt Etheridge een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Behalve muzikante is Melissa Etheridge ook een bekende voorvechtster voor homorechten.

Enkele weken geleden verscheen Memphis rock and soul, het nieuwe album van Melissa Etheridge. Een album met 12 covers van soulstandaards die allemaal afkomstig zijn uit de enorm rijke catalogus van het beroemde Stax label. Melissa Etheridge wordt begeleid door The Hodges Brothers en andere doorgewinterde studiomusici uit Memphis zoals gitarist Michael Toles, de man die o.a. met de befaamde Bar-Kays heeft gespeeld en de wah-wah riff in ‘Shaft’ van Isaac Hayes voor zijn rekening nam en keyboardspeler Archie ‘Hubbie’ Turner. Het album is opgenomen in de befaamde Willie Mitchell’s Royal Studios, waar ook o.a. Al Green en Ann Peebles hun platen opnemen.

Memphis rock and soul gaat meteen lekker swingend van start met Memphis train van Rufus Thomas, Blazers, de strakke ritmesectie van drummer James ‘JRob’ Robertson (bekend van o.a. Bobby Bland, Little Milton en ZZ Hill)  en bassist Leroy Hodges, de gedreven zang van Melissa Etheridge en de ‘stoomfluitharmonica’. In Respect yourself zijn samples te horen van The Staple Singers en Melissa Etheridge heeft in dit nummer ook nieuwe teksten gemaakt. De funky (heavy) soul gaat verder in Johnny Taylor’s Who’s making love en in Hold on I’m coming, de soulklassieker van Sam & Dave. Het prijsnummer is de verpletterend mooie vertolking van Otis Redding’s I’ve been loving you (too long). Hartstochtelijk mooie zang van Melissa en prachtig orgelspel van Charles Hodges, de man die ook op alle grote platen van Al Green speelt. Het orgel is ook weer mooi in William Bell’s Any other way, met een korte gitaarsolo, weer die uitstekende ritmesectie en de backingvocals. In I’m a lover van Lowell Fulson heeft Etheridge ook weer nieuwe teksten toegevoegd en ook hier zijn samples te horen, nu van ‘Tramp’ van Otis Redding en Carla Thomas. John Mayer is gastgitarist in B.B. King’s Rock me baby. Ook in deze slowblues is Melissa Etheridge vocaal op dreef. Na de soulblues I forgot to be your lover van William Bell en Booker T. Jones gaat het tempo flink omhoog in het rockende, oorspronkelijk door Barbara Stephens gezongen Wait a minute. John Mayer maakt weer zijn opwachting met krachtige gitaarlicks in Albert King’s klassieker Born under a bad sign. Het album eindigt hemeltergend mooi met Otis Redding’s I’ve got dreams to remember. Schitterende zang, de blazers, de meanderende orgeltonen en de backingvocals.   

Conclusie: Ik kan heel kort zijn. Memphis rock and soul is een uitstekend soulalbum. Melissa Etheridge en haar uitstekende begeleiders brengen een prachtige ode aan de groten uit de Stax stal.

Tracks:

  1. Memphis train
  2. Respect yourself (people stand up)
  3. Who’s making love
  4. Hold on, I’m coming
  5. I’ve been loving you too long (to stop now)
  6. Any other way
  7. Í’m a lover
  8. Rock me baby
  9. I forgot to be your lover
  10. Wait a minute
  11. Born under a bad sign
  12. I’ve got dreams to remember
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.