Gerritschinkel.nl Columns & meer

8feb/160

Let me get by – Tedeschi Trucks Band

Susan Tedeschi (1970, Bosten, Massachusetts) en Derek Trucks (1979, Jacksonville, Florida), hadden allebei een succesvolle band waarmee ze de wereld rond toerden. The Susan Tedeschi Band, opgericht in 1993, stond o.a. in het voorprogramma van The Allman Brothers Band, John Mellencamp, B.B. King, Buddy Guy en The Rolling Stones. Derek Trucks was 15 jaar lid van The Allman Brothers Band en toerde o.a. ook met de band van Eric Clapton. Hij formeerde in 1994 The Derek Trucks Band.

In 2010 werden beide bands ontbonden en richtte het echtpaar Tedeschi en Trucks de Tedeschi Trucks Band op. Voor hun eerste album Revelator (2011) kreeg band meteen een Grammy en de opvolger, Made up mind (2013) was weer een groot succes. Een jaar daarvoor was het live album Everybody’s talking uitgebracht. Vorige maand verscheen het nieuwe studioalbum van de Tedeschi Trucks Band, Let me get by, een album met 10 nieuwe nummers. En als toegift ook nog 3 nummers, live opgenomen in The Beacon Theatre, het historische theater in New York City.

Het Allman Brothers achtige openingsnummer Anyhow is een lekker ontspannen nummer met piano, goede zang, backvocals, blazers en halverwege het nummer komen de gitaren los. Laugh about it wordt gekenmerkt door de slide van Trucks en de ronkende bas van Tim Lefebrvre. In Don’t know what it means is ieder bandlid in topvorm. Funky soulblues, prachtige vocalen, wah way gitaarsolo’s, handclapping met de blazerssectie, het orgel van Kofi Burbridge, een saxsolo van Kebbi Williams en een voortreffelijke ritmesectie. Right on time is een jazzy ballroom blues met invloeden van Bertolt Brecht. Mike Mattison neemt de lead vocalen voor zijn rekening. Een ronduit schitterend nummer is het titelnummer. Groovy soul, blazers en een jazzy orgel a la Jimmy Smith. Het orgel is daarna weer prominent aanwezig in de melodieuze uptempo gospel Just as strange. Het volgende hoogtepunt van het album dient zich aan. Het is in Crying over you acht minuten genieten van deep soul. Alle registers worden weer opengetrokken, met het psychedelische slot met Kofi Burbridge op fluit. De geest van The Allman Brothers is weer terug in Hear me, met de lyrische gitaar van Trucks en de gepassioneerde soulstem van Tedeschi. Drums openen I want more. Ssoul van de bovenste plank in de beste traditie van Southside Johnny & The Ashbury Dukes, weer een psychedelisch slot met en fluitsolo. Voetjes van de vloer! Het laatste reguliere nummer In every heart is weer een hoogtepunt met een plechtige opening door de blazers. Orgel, Susan Tedeschi met prachtige vocalen, backvocals en een heel mooie gitaarsolo van Derek Trucks. Heerlijke Memphis soul.

Als extra dus drie nummers opgenomen in The Beacon Theatre. Allereerst het funky Laugh about it, met een pompende bas en een uitbundig zingende Tedeschi. En wat te denken van de soulklassieker I pity the fool, dat o.a. door Bobby Bland, B.B. King, Stevie Wonder, Paul Butterfield en zelfs David Bowie op de plaat is gezet. En in dat rijtje kan The Tedeschi Trucks Band zich nu ook scharen. Dan de uitsmijter. Bijna 10 minuten genieten van Keep on growing, een cover van Derek & The Dominos van hun onvolprezen album Layla and other assorted lovesongs uit 1970. Een schitterende uitvoering waarbij gitarist Derek Trucks wat mij betreft nauwelijks onder doet voor Eric Clapton.

Conclusie: Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het album Let me get by nauwelijks uit mijn cd speler komt. Wat een prachtig album. Het zal ongetwijfeld heel hoog scoren op de eindlijstjes van 2016. Een 10 geven doe ik uit principe niet, want anders blijft er niets meer te wensen over. Maar ik geef zonder blikken of blozen een dikke 9!

Tracks:

  1. Anyhow
  2. Laugh about it
  3. Don’t know what it means
  4. Right on time
  5. Let me get by
  6. Just as strange
  7. Crying over you/swamp raga for holzapfel, lefebre, flute and harmonium
  8. Hear me
  9. I want more
  10. In every heart
  11. Laugh about it (live at Beacon Theatre)
  12. I pity the fool (live at Beacon Theatre)
  13. Keep on growing (live at Beacon Theatre)

Line up:

  • Derek Trucks                gitaar
  • Susan Tedeschi            gitaar, zang
  • Kofi Burbridge             keyboards, fluit
  • Tyler Greenwell           drums, percussie
  • J.J. Johnson                 drums, percussie
  • Tim Lefebrvre              bas
  • Mike Mattison              back vocals
  • Alecia Chakour            back vocals
  • Mark Rivers                 back vocals
  • Kebbi Williams            saxofoon
  • Elizabeth Lea               trombone
  • Ephraim Owens          trompet
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.